Malumunuz enerji fiyatları yükselince, hepimiz enerjiyi daha verimli nasıl kullanabiliriz diye sorgulamaya başladık. Önceden pek de önemsemediğimiz kondens tankının havalığından dışarıya attığımız flaş buhar bu günlerde asabımızı bozmaya başladı ve bozmaya da devam edecek.
Flaş buhar nedir ve biz neden bu buharı dışarıya atıyoruz?
İkinci olarak da bu buharı dışarıya atmak yerine enerjisinden faydalanarak enerji maliyetlerimizi düşürebilir miyiz? Gelin kısaca bu soruların cevaplarına göz atalım.
Diyelim tesisimizde 6 barg basınçta buhar kullanıyoruz. Bu buhar proses ekipmanında (Eşanjör, Boyler, Reaktör vs.) buharlaşma ısısını veriyor ve 6 barg basınçta kondense dönüşüyor. Bu kondens, kondenstoptan çıktından sonra, atmosferik basınçtaki kondens tankına doğru yol alıyor. Yani aslında biz 6 barg basınçtaki kondensi 0 Barg lık bir ortama boşaltmış oluyoruz. Dolayısıyla da 6 barg basınçtaki doymuş suyun entalpisi 0 Barg lik doymuş suyun entalpisinden fazla olduğu için, aradaki bu enerji farkı kondensin bir kısmını buharlaştırıyor ve paramızı kondens tankının havalığından gökyüzüne salmış oluyoruz.
Peki kondens tankına havalık borusu koymasak da kondens tankını basınçlandırsak…
Malesef bunu yapamıyoruz. Çünkü kondens tankımızı basınçlandırdığımız taktirde, karşı basınç yaratacağımız için kondensimizi geri döndüremeyiz. O yüzden mecburen tankımızı atmosferik basınçta tutmamız gerekiyor, bunu da tesis dışına bir havalık borusu çekerek yapıyoruz. Peki bu tanktan dışarıya ne kadar buhar atıyoruz. Küçük bir örnekle hesaplamaya çalışalım.
Diyelim 4000 kg/h lık bir kondens dönüşümüz var ve proses ekipmanlarımız 6 Barg da çalışıyor.
6 Barg Basınçtaki doymuş su entalpisi: 697 kj/kg (Hf1)
0 Barg Basınçtaki doymuş su entalpisi: 419 kj/kg (Hf2)
0 Barg Basınçtaki buharın buharlaşma entalpisi: 2258 kj/kg (Hfg2)
Flaş Buhar = (697-419)/2258= 0,123 (Flaş Buhar Oranı=%12,3)
4000 kg/h x (12,3/100)= 492 kg/h
Yani tanka döndürdüğümüz 4000 kg/h sin 492 kg/h kısmını flaş buhar olarak atmosfere atıyoruz.
İkinci yazı dizimizde de bunun bize maliyetini ve bu enerjiyi nasıl geri kazanabileceğimizi konuşalım.