Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Buhar Kazanınızın Su Tarafı Temizliğini ve Kontrollerini İhmal Etmeyin!

Bir ısıtma ünitesinin su tarafı, kazan suyunun bulunduğu yerdir; bu su, termal iletim yoluyla ısıtılarak buhar oluşturulur. Zamanla, çoğu su kaynağında yaygın olarak bulunan kalsiyum, magnezyum ve silika, kazanın su tarafında (kazan boruları, çevreleyen çelik vb.) sürekli bir malzeme tabakası oluşturacak şekilde reaksiyona girdiğinde kireç birikintileri oluşur. Alev borulu kazanlarda kireç oluşumunun önlenmesi önemli ölçüde…

Read More

Buhar Kazanı Neden Patlar?

1) Kazanın Susuz Kalması ve Patlaması Kazanda su seviyesinin kontrolü çok önemlidir. Şöyle ki; brülörün alevinden elde ettiğimiz ısı çok yüksektir. Bu ısı yaklaşık 900-1000 °C derece mertebelerindedir. Ortamda su olmadığı sürece brülör çalışmaya devam ederse kazan gövdesi yüksek ısıdan dolayı kristal yapısı değişecek ve akma sınırına gelene kadar ısısı yükselecektir bu durumdaki kazana belirli miktarda…

Read More

Ne Gerek Var Şimdi Ekonomizöre? (!)

Ekonomizör tanım olarak; her hangi bir ısı kazanının duman gazı sıcaklığını düşürerek düşük sıcaklıktaki bu ısıyı geri kazanan ve yakıttan ekstra tasarruf sağlayan ısı değiştiricisi anlamına gelmektedir. Ekonomizerlerde baca gazı sıcaklığının işletme şartlarına düşürülmesi halinde verimliliğinin %5 ile %10 arasında verim artması mümkündür. Mesela saatte 6 ton (10 bar) buhar ürettiğimiz bir kazanımız olduğunu…

Read More