Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kızgın Yağ Tesisatı

- Sistem basınçsızdır. Yüksek sıcaklıklardaki kullanımlarda (180 C°'nin üzerindeki sıcaklıklardaki) ilk yatırım maliyeti en ucuzdur. Orta sıcaklık işletmelerinde ise en pahalı çözümdür. Korozyon riski istenmeyen ve çok yüksek sıcaklıkta ısıtıcı akışkan kullanım gerektiren yerlerde ekonomiktir. - En uzun ömre sahiptir. (Korozitif etkisi olmayan yağ kullanıldığı için) - Akışkan olarak kullanılan yağın izin verebildiği…

Read More

Evaporatif Soğutuculu Klima Santralinin En Zor Sınavı

Bursa’nın en büyük gıda işleme tesislerinden birinde gerçekleştirmiş olduğumuz projede kullandığımız evaporatif soğutma hücreli klima santrali, Bursa’nın bu en sıcak gününde sınavını başarıyla geçti. Santralin nasıl bir sınav vermiş olduğunu kısaca özetleyelim: Klima Santrali Debisi= 36.000 m3/h Taze Hava Giriş Sıcaklığı= 41.7 C° (Bağıl Nem: %26) Üfleme Sıcaklığı= 25.7 C° Belirtilen Sıcaklıkta Suyun Buharlaşma Isısı≌…

Read More

Gıda İşleme Tesislerinde Sanitasyon Sonrası Kurutma İşlemi

Gıda işleme tesislerindeki en önemli stratejik noktalardan bir tanesi, sanitasyon işleminden sonra düzgün bir kurutma işlemi yapılmasıdır. Bu işlem titizlikle yapılmazsa kaygan zeminler çalışanlar için iş kazası riski taşır. Yüksek bağıl nem yüzeylerde yoğuşmaya ve mikrobiyolojik risklerin artmasına sebep olur. Ayrıca İşleme odalarını yüksek bağıl nemden dolayı hedeflediğimiz sıcaklığa getirmekte zorlanırız ve evaporatörde yoğuşması gereken…

Read More

8 Barg Tasarım Basıncına Sahip Kazanı 4 Barg Basınçta İşleterek Yakıt Tüketimimizi Düşürebilir miyiz?

8 Barg Dizayn Basıncı ile Hesap Yapalım Buhar kullanan bazı işletmeler, yakıt tüketimlerini azaltma amacıyla bu tip uygulamalar yapabiliyorlar. Küçük bir örnekle bu uygulamanın yakıt tüketimine olan etkisini hesaplayalım. Kazanımız 5000 kg/h kapasitede olsun ve 8 Barg olan dizayn basıncında işlettiğimizi düşünelim. Bu durumda yakıt tüketimi aşağıdaki gibi olacaktır. Hg=2773 kj/kg (8 Barg…

Read More

%100 Taze Havalı Isı Geri Kazanımlı Olan ve Olmayan Klima Santrali Arasındaki Tasarruf Potansiyeli

9600 m3/saat hava debisi olan ve aşağıda belirtilen dizayn şartlarında 28 C° üfleme sıcaklığı olan iki klima santrali düşünelim. Birisi %100 taze havalı ve ısı geri kazanım ünitesi olan bir santral olsun. Öteki santralde ise ısı geri kazanım ünitesi kullanmayalım. Aradaki fark ne olacakmış bir örnekle inceleyelim. Dış hava kış dizayn şartları -3C° KT,…

Read More

Kondens Tankının Havalığından Ne Kadar Buhar Atıyoruz?

Malumunuz enerji fiyatları yükselince, hepimiz enerjiyi daha verimli nasıl kullanabiliriz diye sorgulamaya başladık. Önceden pek de önemsemediğimiz kondens tankının havalığından dışarıya attığımız flaş buhar bu günlerde asabımızı bozmaya başladı ve bozmaya da devam edecek. Flaş buhar nedir ve biz neden bu buharı dışarıya atıyoruz? İkinci olarak da bu buharı dışarıya atmak yerine enerjisinden faydalanarak enerji…

Read More

Yalıtımsız Boru ve Tesisat Armatürlerinize İzolasyon Yaptırarak Ne Kadar Tasarruf Elde Edebilirsiniz?

Termal Kameralar ile Ölçüm ve Raporlama Termal kameralarla tesisinizdeki ölçümleri gerçekleştiriyor ve ısı kayıplarınızdan kaynaklanan tüketimlerinizin fizibilite çalışmasını yapıyoruz. Ardından izolasyon uygulaması yapıldığı taktirde elde edilecek olan tasarruf miktarını sizlerle paylaşıyoruz. İzolasyon uygulamasından sonra termal kameralarla tekrardan ölçümleri gerçekleştirerek reel kazancınızı sizlere raporluyoruz. Tasarruf Değeri Konunun önemini küçük bir örnek vererek anlamaya çalışalım. İçerisinde…

Read More

Kondens Pompa Uygulamasıyla Elde Edilen Tasarruf Miktarı

Bir gıda üretim tesisinde yapmış olduğumuz uygulama ile, saatte ortalama 1500 kg kondensi, buhar sistemine geri kazandırıyoruz. Kondens pompası kullanarak elde ettiğimiz tasarrufu aşağıda kabaca hesaplamaya çalışalım ve yatırımın geri ödeme süresini hesaplayalım. İşletmede normal şartlar altında takriben 95 °C sıcaklıkta kondens tankına dökülmesi gereken saf su, drenaja döküleceği için kondens tankına yumuşak su…

Read More