1) Kazanın Susuz Kalması ve Patlaması
Kazanda su seviyesinin kontrolü çok önemlidir. Şöyle ki; brülörün alevinden elde ettiğimiz ısı çok yüksektir. Bu ısı yaklaşık 900-1000 °C derece mertebelerindedir. Ortamda su olmadığı sürece brülör çalışmaya devam ederse kazan gövdesi yüksek ısıdan dolayı kristal yapısı değişecek ve akma sınırına gelene kadar ısısı yükselecektir bu durumdaki kazana belirli miktarda su verilirse kızgın yüzeylerle ilişkide olan su kütlesi, çok kısa sürede buharlaşır, genleşir ve denetlenemeyen çok yüksek basınç artışları sonucu kazan tümüyle parçalanarak çok büyük patlamalar oluşturur.
2) Kazanın Yüksek Basınçta Patlaması
Buhar kazanları belirli basınç sınırları içerisinde çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sınırlar, kazan içindeki basıncın güvenli seviyeleri aşmamasını sağlar. Arızalı bir basınç tahliye vanası, operatör hatası veya basınç kontrol sistemindeki bir arıza nedeniyle aşırı basınçtan dolayı şiddetli patlama meydana gelebilmektedir.
3) Yakıt Kaynaklı Patlama
Brülör veya sistemdeki arızalar nedeniyle yakıt yanma patlamaları meydana gelir. Bu sadece kazanın patlamasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda tesis genelinde gaz sızıntısına da neden olabilir. İlk patlama tehlikeli olsa da ikinci bir aynı derecede güçlü olabilecek patlama ve yangınla sonuçlanabilir.

Modern buhar kazanlarının patlamaları önlemek için basınç tahliye vanaları, sıcaklık kontrolleri ve güvenlik kilitleri gibi çeşitli güvenlik özellikleriyle donatıldığını unutmamak önemlidir. Ancak bakımın ihmal edilmesi, güvenlik mekanizmalarının atlanması veya öngörülemeyen ve ağır koşullarla karşılaşılması, bu güvenlik önlemlerinin patlamayı önlemede yetersiz kalmasına neden olabilir.
Flamsan Kazan katkılarıyla…