Skip to content Skip to footer

Buhar Kollektörü Nasıl Olmalı?

– Kollektöre birden fazla kazanla buhar beslemesi yapılıyorsa, buhar besi hatlarında çekvalf bulunmalıdır. Kazanlardan biri devre dışı kaldığında ya da kazanlar arasında basınç farkları oluşması durumunda, kazanların birbirine buhar basması önlenmiş olacaktır.

Girişler ve çıkışlar zıt yönlerden olmalıdır. Böylelikle buharın sadece tek bir yöne doğru hareket etmesi garanti edilmiş olur. Bu da kollektörde biriken kondensin, kondens cebinden kolay bir şekilde alınabilmesini sağlar.

Kondensin rahatlıkla içinde birikebileceği bir kondens cebi olmalıdır. Ve bu cep kollektöre olan buhar girişinin tersi yönünde olmalıdır. Böylelikle kollektör içerisinden akar buhar, kondensi kondens cebine doğru süpürerek kondens tahliyesini kolaylaştırıcı yönde etki yapar.

– Kondens cebinde biriken kondensin tahliyesinin yapılabilmesi için koç darbesine olan dayanımı yüksek bir kondenstop kullanılmalıdır. Bimetalik ya da termodinamik kondenstop kullanmanızı önerebiliriz.

Buhar vanalarının yanında by pass vanası kullanmanızı öneririz. By pass vanası sayesinde sistem devreye alınırken vananın iki ucundaki basıncın eşitlenmesi sağlanarak büyük vananın yavaşça açılması, herhangi bir koç darbesi oluşumunu ve vananın zarar görmesi engellenmektedir. Buradaki diğer bir fayda yüksek fark basıncı nedeniyle açılamayan vananın da açılır hale getirilmesidir.

Kollektör üzerindeki manometre ve termometreler paslanmaz olmalıdır. Paslanmaz armatürlerin sıcaklık dayanımları yüksektir. Manometrelerin koç darbelerinden etkilenmeden uzun süre bozulmadan çalışabilmeleri için altlarına manometre sifonu konulmalıdır.

Mekanik tesisat yapım işleri talepleriniz için bizimle iletişime geçin.